Billigste bredbånd. Hvilket bredbånd skal jeg vælge? Nem vejvisning med skema

Den ultimative guide til valg af billigste bredbånd: Hvilket skal jeg vælge? Se mere på siden.

Denne side sammenligner priser på dansk bredbånd, således at du bedre kan vurdere, hvilket bredbånd du skal vælge. Priserne opdateres løbende, og du kan nemt bestille dit bredbånd herfra ved at klikke på knapperne. Bemærk også priser på oprettelse. Nogle steder er der gratis oprettelse.

Guide til valg af hastighed


2 – 5 Mbit/s.
Anbefales ikke, men kan bruges, hvis det kun er dig, der skal bruger bredbåndet. Og hvis du kun skal bruge det til e-mail, se hjemmesider. Men ikke til download af film, og slet ikke streamning af film. Det er ganske vist det billigste bredbånd du kan få.
5 – 10 Mbit/s

Med denne forbindelse bliver det nemmere at streame film, men ikke i HD. Du kommer til at se film i dårlig kvalitet. Men i sammenligning med det øverste bredbånd er det alligevel bedre. Du vil opleve, at fx Facebook vises mere stabilt og hurtigt.

10 – 20 Mbit/s Personligt vil jeg ikke anbefale bredbånd, som er langsommere end dette. Med denne hastighed på dit internet kan du begynde at streame i bedre kvalitet, og det tager ikke så lang tid at downloade tunge filer. Det er også bedre til spil, ligesom det begynder at give mening at dele sit bredbånd med andre. Til en familie vil det fx være nødvendigt at komme op på denne hastighed – det må i hvert fald ikke være langsommere. Det kan fx tage en time af downloade en film på 5 Gb. Det kan nogle brugere sagtens leve med, da man kan lade den downloade, mens man laver alt muligt andet.

20 – 30 Mbit/s Skulle man opleve, at forbindelsen med 10 – 20 Mbit/s hakker for meget ved filmvisning, især når der er flere på internettet på samme tid (deling), bør man gå op i denne hastighed. Priserne behøver ikke ligge langt over den foregående. Det er den ideelle bredbåndsforbindelse til familier, hvor der indimellem er flere på samtidigt, men ikke flere, som downloader tunge filer (fx 5 giga). Lad os forestille os, at den ene er på Facebook, og den anden ser Youtube film (streaming) uden de helt store krav til billedkvalitet. I dette tilfælde får man normalt ikke problemer med sit bredbånd. Skulle jeg give et helt konkret og generelt svar på spørgsmålet “hvilket bredbånd skal jeg vælge?” eller “hvilket bredbånd er bedst”, kunne dette være et godt bud – i hvert fald når vi også skal sammenligne priser på internet.

Over 30 Mbit/s. Skulle du/I opleve problemer med de tungere filer, eller har I særlige krav til download-tid på store filer, fx 5 giga, så skal I op over 30 Mbit/s. Her kan man sammenligne priser og vurdere, hvad der kan betale sig. Se prissammenligningen øverst. Som studerende, der bruger bredbånd til de “seriøse” ting (e-mail, sende tekster, læse tekster på hjemmesider), er det ikke nødvendigt med denne hastighed på bredbånd. Dette er i sagens natur ikke det billigste bredbånd.

Se mere hos Tjekditnet.dk

Som du kan se, er der ingen grund til at have langsomt internet. Det koster ikke ret meget af få hurtigt bredbånd til billige priser. Sammenlign selv i guiden ovenfor.

Når nogle spørger “hvilket bredbånd skal jeg vælge?”, er det oplagt for dem at se på et skema som ovenstående. For det er jo ikke sikkert, at du går efter en bestemt hastighed, men bare gerne vil sondere terrænet. Nogle internetbrugere ved ikke rigtigt, hvad der er rimeligt at give for bredbånd. Som du kan se, ligger de fleste nogenlunde tæt, når man leder efter en bestemt hastighed ( Mbit). I det følgende vil jeg alligevel give en mere udførlig guide til valg af bredbånd.

Hvornår er bredbåndet hurtigt nok?

Det kommer an på, hvad du skal bruge det til. Jeg har i mange år haft en 10 megebit, hvilket mange betragter som ret langsomt i dag. De fleste starter ved 50 Mbit. Men da jeg ikke har behov for at downloade store filer (stort set ikke, i hvert fald), behøver det faktisk ikke være større. Jeg bruger det til at hente hjemmesider, se lidt Youtube osv.

I forhold til film streaming skal jeg gerne indrømme, at internettet / bredbåndet gerne måtte være lidt hurtigere. For jeg foretrækker at se film i HD-kvalitet, og her er det ikke altid nok med 10 Mbit. Problemet er, at det begynder at hakke efter nogle minutter, især hvis jeg samtidig bruger nettet ti alt muligt andet. Her burde man nok vælge bredbånd på 50 Mbit, så kører det mere problemfrit med filmvisning i HD-kvalitet. Hvilket bredbånd der er bedst, når vi snakker over 50 Mbit, er lidt af en smagssag.

Så hvilket bredbånd du skal vælge, er altså et spørgsmål om, hvad du bruger det til. Men alligevel vil mange nok komme med en lille indvending. For når prisforskellene (se blot prissammenligningen ovenfor) er så relativt lille, hvorfor så vælge det langsomste (og billigste), hvor man næsten betaler det samme som fx 50 60 Mbit? Her er helt sikkert en pointe, og priserne på bredbåd bliver ikke højere med tiden. I forhold til det sidste er det derfor også klogt løbende at holde øje med prissammenligningssider som denne. De kan vise dig, om du giver for meget.

Men er der ikke forskel på download og upload hastighed?

Jo! Du bruger download, når du går ind på en hjemmeside eller når du ser et videoklip på Youtube eller DR. Du downloader også, når du henter en e-mail, evt. med vedhæftet fil.

UPLOAD er, når informationerne går den anden vej. Når du sender en mail til noget eller uploader en film til Youtube eller sætter et billede ind på Facebook.

Der er ingen tvivl om, at download-hastigheden er den vigtigste, med mindre man af særlige grunde har bruge for at flytte store filer ud på nettet. Men de fleste brugere har brug for at hente noget derude ned på deres computer. Det er også forklaringen på, at tilbuddene ovenfor viser høj download-hastighed og relativt lavere upload.

Test også din hastighed på bredbånd

Hvis du bruger Google og søger efter noget i stil med “test mit bredbånd hastighed” eller lignende, så kan du finde sider, som viser, hvor hurtig din forbindelse faktisk er. For ofte får man ikke helt præcist den hastighed, som der reklameres med. Dette har været et udbredt kritikpunkt. Man kan undgå problemet ved at søge lidt efter firmaet og se, hvor mange der brokker sig. Du kan også søge efter firmaet på Trustpilot. Herefter er du bedre forberedt til rigtigt at vælge bredbånd. Hvis du er i tvivl om, hvilken test du skal bruge, kan du se på artiklens links længere nede. Jeg linker bl.a. til forbrugermagasinet TÆNK.

Fart er ikke alt

Stort set alle, som jeg har talt med, diskuterer hastighed og pris. Og stort set ikke andet. De mangler for det første at overveje, om det pågældende firma rent faktisk leverer den fart, som der står i reklamen (jf. ovenfor). Men de mangler også at diskutere, hvilket bredbånd man skal vælge i relation til båndets stabilitet. Dette punkt hænger lidt sammen med det foregående. Bredbånd kan nogle gange have et par udfald, hvor strømmen ikke går rent igennem. Dette bør ikke ske. Det er ikke sikkert, at de billige bredbånd har større problemer desangående end de dyre har. Igen vil jeg anbefale, at du søger efter firmaet på nettet for at få nogle meninger om det. Der kan være udtrykt meninger om bredbånd alle mulige steder, fx prissammenligningssider, Facebook, fora, blogs m.m. Det er bare at søge efter det. Men disse steder kan man godt blive lidt forvirret, når man skal vælge internet. Skemaet ovenfor er en lidt mere enkel / simpel måde at sammenligne firmaer og priser på.

Et par gode kilder:

Forbrugermagasinet Tænk: Internet-hastighed: Så meget har du brug for. Gennemgår bredbåndshastigheder i forhold til de forskellige behov brugere har. I øvrigt et uafhængigt magasin.

Test din hastighed på internet her: Tjekditnet.dk. Linket går direkte til siden, hvor du kan teste hastighed. På denne måde kan du test, om du får det, som der reklameres med – og som du betaler for! Vær i øvrigt opmærksom på, hvilke aktiviteter du har kørende samtidig med testen. Hvis du fx er ved at downloade en tung fil, vil det påvirke testresultatet. Man skal derfor tjekke internet / bredbåndshastighed, når man ikke er ved at down- eller uploade. Hvilken side man skal bruge for at teste og vurdere / sammenligne bredbånd, er måske ikke så vigtigt, men det er klogt at køre testen på 3-4 forskellige sider og herefter sammenligne resultaterne.

Dele bredbånd

Nogle vælger at dele bredbånd med hinanden. Det er fx populært blandt studerende, som gerne vil spare lidt. Man skal selvfølgeligt tjekke med sit bredbåndsfirma, som det er tilladt, og i så fald, hvor mange der må være med på det samme bredbånd. Hvilket bredbånd man skal vælge i denne situation, er en lidt anden sag end bredbånd til én eller to personer. Hvis I er flere på nettet, er det en god idé at tale sammen om, hvad i vil bruge jeres internet til. Hvis én af jer fx downloader meget, og en anden spiller Counter strike eller andre netspil, så bør man bruge højhastighedsinternet / bredbånd / fibernet. Det er irriterende for den, der spiller, hvis der kommer huller i strømmen.

Det bedste bredbånd i denne sammenhæng er næsten udelukkende et spørgsmål om højhastighed. Alt andet vil give problemer, med mindre brugerne ikke er ret meget på. Er man flere, og spekulerer over, hvilket bredbånd der er bedst, er det blot at søge efter et med høj download og upload-hastighed. Se evt. ovenfor for en gennemgang af forskellen på download og upload-hastighed.

Bredbånd og e-mail

Til e-mail er det normalt ikke nødvendigt med hurtigt bredbånd. De fleste beskeder fylder så få megabytes, at selv langsomt internet kan hente det hurtigt. Er der derimod store vedhæftede filer med i e-mailen, kan det blive svært at hente det. Eller nærmere: Det tager lang tid. Så hvis du kun sjældent modtager tunge filer på mail, er det ikke nødvendigt at betale høje priser for internettet. Her kunne man godt gå på jagt efter mindsteprisen.

Installation af bredbånd

Det er svært at sige noget generelt om, hvordan installationen foregår, og om det koster ekstra for dig. For det afhænger af det konkrete firma, som du benytter. Kontakt firmaet, og husk at få alle dine spørgsmål med. Installationen af bredbånd plejer ikke at tage lang tid.

Hos nogle firmaer er det en del af en samlet pakke. Fx kan man have telefon, internet og tv i en samlet pakke. TDC havde den såkaldte trio pakke. Firmaet hedder nu Yousee og der er kun få ting, der har ændret sig i deres tilbud. Efter installationen kan man vælge at køre en bredbåndstest. Se evt. ovenfor i linket med test af internet. Når andre firmaer kontakter én og siger, at det er for dyrt med de samlede internetpakker. Men de glemmer bare at svare på: “Hvad ville det koste, hvis jeg både skulle købe telefon, internet og tv-pakke?”. Og så er disse trio pakker i øvrigt en meget enkel måde at have bredbånd og tv på. Man får regning ét sted fra, og så gør det jo heller ikke noget, at service / support kommer fra det samme sted. Det er derfor bedst for dem, som ønsker det enkle og stabile. Helt konkret kan jeg oplyse, at vi har haft en trio pakke hos TDC / Yousee i flere år, og i henseende til stabilitet kan jeg oplyse, at der kun én gang har været nedetid, dvs. tid, hvor internettet ikke virkede. Jeg ringede til support (undgik online support, fordi det skulle gå hurtigt) og fik at vide, at jeg skulle slukke mit modem og tænde igen. Herefter virkede mit bredbånd helt fint igen. Jeg er derfor ikke i tvivl om, hvilket bredbånd jeg vælger. Men måske er der noget internet / telefon / tv, der passer bedre til dig. Begynd evt. med prissammenligningen på bredbånd øverst (skemaet med forskellige firmaer). – Det burde efter min mening ikke være et krav, at man også opretter tv pakke, men for mange kan det være en god løsning.

Mobilt bredbånd

Prissammenligningen ovenfor tager udgangspunkt i bredbånd i hjemmet. Altså fast internet. Men det bliver mere og mere almindeligt med mobilt bredbånd. Hvis du vil vide mere om priser og hastigheder på nettet, når du er ude, kan du klikke på nogle af firmaerne ovenfor. Herefter er der mulighed for at søge efter deres mobile løsninger og efterfølgende vurdere, hvilken der er bedst. Det er en klar fordel at kunne koble computeren på hurtigt og billigt internet, når man er ude. Nogle kan ligefrem have kontor, når de er ude i naturen. Men da flere og flere steder også tilbyder gratis Wi-Fi, oplever nogle internetbrugere, at det slet ikke er nødvendigt længere at betale for det mobile, idet man alligevel efterhånden kan koble på alle steder. Sidste gang jeg var hos mekanikeren (i øvrigt Superdæk), kunne jeg koble på nettet, mens jeg ventede på reparationen. På denne måde kan man arbejde nærmest (og lege lidt med Facebook) over alt. Det betyder ikke, at jeg ikke er interesseret i at få mobilt bredbånd en dag. For nogle gange er jeg ude i naturen på fisketur eller lignende, og her er det oplagt at bruge det mobile engang imellem. Hvilket mobile bredbånd man skal vælge, er grundlæggende det samme spørgsmål som med den faste forbindelse. Men efter min vurdering behøver det ikke være super højhastigheds net, fordi man jo sjælden skal bruge det til at downloade store filer med mange gigabytes. Det mobile er mere til hurtige mails og evt. et par billeder. Dvs. noget, som vi ofte allerede gør på mobiltelefonens net. Det, som jeg ville gå efter, er mere stabilitet og pris. Er der noget være end ustabilt internet? Tjek firmaerne. Sammenlign priser, og læs anmeldelser. Herefter skulle det være nemt at vælge en løsning.

Bredbånd på din adresse / område / kommune?

Der er forskel på, hvilke typer internet man kan få i de forskellige kommuner. Det nemmeste er at kontakte en udbyder og spørge. Man kan fx spørge, om man kan få højhastighedsnet (fx 100 Mbit/s) på adressen. Det vil de normalt hurtigt kunne se. Man kan også spørge hos kommunen eller Google det. På siden Tjekditnet.dk kan du også se dækningen på et kort. Her vælger man, hvilken hastighed man er interesseret i, og herefter vises mulighederne på et kort over Danmark. Installationer af højhastighedsnet vil komme flere og flere steder, men lige nu kan du være én af dem, som bor i et lokalområde, hvor der ikke er hurtigt bredbånd.

Billigt bredbånd?

Mange søger efter det billigste bredbånd i håb om ikke at komme af med flere penge end højst nødvendigt. Men som du kan se i prissammenligningen ovenfor, ligger mange tele- og internetselskaber meget tæt på hinanden. Det, som jeg personligt kigger efter, når jeg spørger “hvilket bredbånd?”, er også stabilitet og troværdighed. Kig evt. på Trustpilot for at tjekke op på det firma, som du overvejer at købe produkter hos. Man kan også søge efter “bedste bredbånd”. Det giver altid nogle sider, hvor andre har vurderet og diskuteret emnet grundigt uden at lægge fingrene imellem.

Internet-ordbog

Download-hastighed
Hastigheden, når du henter noget fra nettet, fx download af film.

Upload-hastighed
Hastighed, når du sender noget ud fra din computer. Fx hvis du vil sende et billede eller videoklip til en anden bruger. Når man vælger bredbånd, er upload-hastigheden næsten altid langsommere. Det skyldes, at upload normal ikke er så vigtigt som download.

Router
En lille boks, som forbinder to netværk med hinanden. Typisk et lokalt netværk (Kaldes LAN, dvs. “local area network”) og internettet.

Firewall
Et program, som giver mere sikkerhed på din computer. Med en firewall er det sværere for ubudne gæster at komme ind i dit system. En firewall fås typisk sammen med et antivirus-program.

Når din pc er forbundet til internettet, er der – i hvert fald i teorien – altid mulighed for, at hackere kan komme ind i dit system. Uanset om du bruger Google eller Facebook, er der risici. Med et godt firewall program er der lukket for denne mulighed. Noget af det værste, der kan ske, er hvis du bliver udsat for identitetstyveri, eller hvis en hacker får adgang til din netbank. Men heldigvis kan man sagtens færdes trygt, når man bruger sit bredbånd. Det kræver blot, at man lærer internettets vigtigste regler såsom antivirus og firewall. Plus dette er den almindelige sunde fornuft. Hvis du eksempelvis får en mail, hvor nogen udgiver sig for at være din bank, så tjek op på det med en telefonopringning – Husk i øvrigt at opdatere dit firewall program.

Denne side handler om spørgsmålet “hvilket internet skal jeg vælge?”. Men i den sammenhæng kan man også spørge “hvilken firewall skal jeg bruge?”.

Hvilket du skal vælge, er ikke så vigtigt. Det vigtigste er, at man har et. Nogle af de anerkendte programmer hedder:

McAfee
Norton
Panda
F-secure

Fiber / Fibernet
Et net, som kan give meget hurtigt internet. Hvis du eksempelvis bor i Kolding, kan du få fibernet fra Trefor. Der er mange fordele ved fibernet. Man hører det somme tider omtalt som “fremtidens løsning på internet”. Det skyldes for det første, at det er meget hurtigt internet. Desuden kan man få en løsning, hvor man uploader lige så hurtigt, som man downloader. Dette er noget lidt andet end den almindelige bredbåndsforbindelse, hvor download typisk er meget hurtigere end upload. Hvis du er i tvivl om, hvilket internet man skal vælge til virksomheder og store familier, er det mest oplagte svar fibernet.

Opdatering
Begrebet knytter sig til de fleste programmer. Når vi taler sikkerhed i forbindelse med internettet, er det især vigtigt at opdatere computerens antivirusprogram samt dens firewall. Det er også en rigtig god idé at holde Windows (eller hvilket styresystem du bruger) opdateret. Find Windows update systemet på din pc. Det kører næsten af sig selv. I den sammenhæng er det også vigtigt at understrege, at det kan være uklogt at bruge kopier, for dem kan man ikke opdatere på nettet.

Jo dårligere du er til at opdatere, jo nemmere er det at bryde ind i dit system. Mange er mest fokuseret på, hvilket bredbånd eller fibernet de har, ligesom prissammenligningen synes vigtig. I dette fokus glemmer nogle, at det er vigtigt at holde sin pc sund og rask.

Hvem ser min Facebook-profil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *