Lær mere

Kan man ikke få en hjemmeside 100 % gratis?

Jo da! Sagtens. Men så kan du ikke få dit eget domæne (fx www.ditnavn.dk), og der er altid irriterende ulemper ved gratis løsninger. Enten har siden reklamer, eller også har den en begrænset levetid. Og når dén er gået, skal man have pengene på bordet – hvis man vil fortsætte.

Jeg har også lavet gratis hjemmesider, men ikke til noget seriøst. Den betalte løsning koster så lidt, at det ikke kan betale sig at gå efter de gratis.

Hvad er hosting helt præcist?

Hosting eller webhotel er en service, som forbinder din hjemmeside til hele verdens internet. Når du har en bruger hos et hostingfirma, kan du have filer liggende på en stor computer hos hosting-firmaet. Her vil filerne så være tilgængelige hele døgnet rundt hele året rundt. Når man laver en hjemmeside, beslutter man, at hele verden skal kunne se indholdet.

Men du kan også samtidig have mapper, som kun du (brugeren) kan se (med kodeord). Det betyder altså, at du kan have et sikkert sted til alle dine filer for under 20 kr. om måneden. Og din host tager sikkerhedskopier hver dag (i hvert fald dem, som jeg reklamerer for på denne side). Efter min mening er det i hvert fald ikke dyrt.

Moderne hosting firmaer har så løbende tilføjet mange ekstra funktioner, fx hjemmesideprogrammer, hvor du nemt kan lave en hjemmeside uden at vide noget om programmering.

Faktisk kan du godt lave en hjemmeside på din egen computer og herefter koble din egen computer på nettet, så andre i verden kan se den. Men den løsning bruger næsten ingen. For det første fordi det er nærmest umuligt at få sin egen computer til at køre stabilt 24 timer i døgnet. Og for det andet fordi prisen på en enkel hosting service er så lav, at det ikke giver mening at bøvle med det på sin egen computer. Og for det tredje giver hosting service en lang række fordele, som du ikke har på din egen computer. Fx har en host (i hvert fald dem, som jeg reklamerer for her) backup hver dag. Det betyder, at de gemmer dine data, så du ikke kan miste dem. Skulle du fx ved en fejl komme til at slette det hele, så kontakter du bare hosten og får det hele tilbage igen.

Hosting bruges ikke udelukkende til hjemmeside. For mange giver det lige så god mening at have servicen blot for at kunne gemme vigtige filer, som ikke må blive væk. Med en host er de tilgængelige hele døgnet rundt overalt i verden.

Hvad er oppetid?

Oppetid skal være på 99.99 % – Det betyder, at din host virker stort set 100 % af tiden. “I gamle dage” havde de forskellige firmer svært ved at tilbyde en ordentlig oppetid, men i dag kan man ikke overleve uden en oppetid på praktisk talt 100 %.

Hvorfor One.com? (følg linket og få en lidt længere forklaring)

Andre hostingudbydere?
– Jeg har også gode erfaringer med Unoeuro (reklame). De er billige, stabile, og andre omtaler dem positivt.

Hvordan får man en WordPress-blog eller hjemmeside?
– Det kan du sagtens få hos One.com eller Unoeuro. Man kan også installere det manuelt. Så snart du har oprettet en bruger hos én af de to nævnte, kan du klikke på en knap, der automatisk installerer WordPress for dig.

Responsivt design?? Hvad er det?

Det betyder, at hjemmesiden fungerer på flere forskellige platforme. Altså på fx mobiler og tablets. Når jeg siger fungerer, mener jeg, at siden ser ordentlig ud, også når man åbner den på en mobil eller tablet. I dag skal en hjemmeside være responsiv. Jeg viser kun eksempler på designs, som er 100 % responsive.

Hvordan laver man hjemmesiden i HTML?
– Jeg har lavet en guide her: Sådan laver man en hjemmeside med html kodning. Men du skal vide, at det stort set aldrig kan betale sig at lære HTML. Det tager meget lang tid, og resultatet bliver ikke lige så godt som de andre løsninger. HTML skal man lære, hvis man synes, at det er sjovt at nørde med koderne bag hjemmesider.

Du kan også overveje den såkaldte bootstrap html. Det er færdige systemer. Helt gratis, og de ser flotte ud. Her får du lige et af de mange eksempler:

Bootstrap html
Eksempel på gratis bootstrap html-hjemmeside.

Hvad med søgemaskineoptimering?

– Du kender det allerede. Når du søger efter noget på nettet, er der nogle sider, som ligger øverst i søgeresultatet. Andre ligger helt omme på side 10. Søgemaskineoptimering er noget, som man udfører, for at gøre hjemmesiden mere synlig i Googles søgeresultater. Eller med andre ord: Noget som kan få hjemmesiden op øverst eller tæt på, således at man kan få flere besøg på siden. Jeg har lavet en vejledning her: Gratis søgemaskineoptimering.