Løs andengradsligning online – Med mellemregninger

Shop lokalt på miintoEksempel: 2x² + 3x -4 = 0 (her er a = 2 og b = 3 og c = -4)

Indtast A: (A må ikke være nul)

Indtast B:

Indtast C:


***

Med denne beregner kan du udregne andengradsligninger og få mellemregninger med. Du kan stille spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor. Denne “ligningsmaskine” er programmeret i php. Den er selvfølgeligt helt gratis at bruge, og du kan bruge den så meget, som du vil. Der findes også andre steder på nettet, hvor man kan løse ligninger. Men jeg kunne ikke finde mange steder, hvor man helt tydeligt kunne få alle mellemregninger med samt udregning af toppunkter (x og y). Jeg har undersøgt flere ‘online lommeregnere’. De kan mange ting, men mangler noget til ligninger. Derfor lavede jeg den på denne måde. For at udvikle den og gøre den bedre som hjælp til matematikopgaverne er det godt, hvis du smider en kommentar, hvor du skriver forslag til forbedringer, forklaringer m.m.

Hvis du kan lide maskinen, kan du like den på Facebook nedenfor.

Hvordan løser man en andengradsligning?

Som du kan se, hvis du bruger beregneren, skal man først finde diskriminanten. Det gøres med formlen:

Hvis den giver et negativt tal (minus), er der ikke nogen løsning på ligningen. Hvis den er 0, er der kun en løsning. Og hvis den er et positivt tal, er der to løsninger.

Herefter finder man værdien af X ved at bruge formlen nedenfor. Læg mærke til, at den indeholde et symbol, som viser plus og minus på samme tid. Du skal blot køre formlen igennem med plus først og dernæst minus (række følgen er ligegyldig).

Toppunkterne udregnes med formlerne Tx= -b / 2a og Ty= -d / 4a. Koordinaterne for toppunkterne kommer også med i de automatiske beregninger ovenfor.

Løse den med Excel

Du kan godt lave formler i Excel, som kan løse andengradslignínger automatisk. Du begynder med at lave celler til værdierne a, b og c.

Herefter laver du en formel, som kan udregne diskriminanten. Den ser sådan ud: =D2^2-4*A2*G2 I dette tilfælde er værdien B i cellen D2. A er i A2, og C er i G2.

Jeg har herefter valgt at lave en celle, som udregner kvadratroden af diskriminanten. Herefter laver jeg to formler på baggrund af formlen til x’s værdier. Den ene formel har plus øverst, den anden minus.

Hvis-funktion til ligning

Du kan også lave en Hvis-funktion, som kan vise, om der er nul, en eller to løsninger til x. Om man vil bruge funktionen FX (knappen) eller manuelt, er lidt af en smagssag.

Grafen for ligningen(Denne graf er ikke lavet på baggrund af din valgte ligning i beregneren. Det er blot et eksempel.)
Sammenhæng mellem ligning og graf (andengradspolynomiet). I dette tilfælde 1x i anden plus 2 plus 1 = nul.

Der er kun et skæringspunkt med x-aksen.Demovare.dk (annonce)

Demovare er Danmarks største online butik for returvarer. Få alt inden for elektronik til uhørt lave priser - blot fordi æsken har været åben. Ny mobil? Computer?

Please follow and like us:
0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *